Zupa z czerwoną soczewicą i kaszą pęczak



Już chyba ostatni taki przepis na rozgrzewające i treściwe zupy. Ich miejsce pewnie zajmą chłodniki i lekkie kremy. Już mam w planie fajny przepis ale czekam na „sezon ogórkowy” Czekając na cieplejsze dni dzisiaj przepis na zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy i kaszy pęczak. Zupa ugotowana na aromatycznym bulionie z dodatkiem pomidorów.

peczak_soczewica

Zupa z czerwoną soczewicą i kaszą pęczak

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 300 ml sosu pomidorowego z ziołami
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek kaszy pęczak
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, chili
  • 1 łyżka masła

Wykonanie przepisu na zupę z czerwoną soczewicą i kaszą pęczak:

Na patelni rozpuszczamy masło, dajemy pokrojoną w kostkę cebule i pokrojony w plastry czosnek. Do gorącego bulionu dajemy ziele angielskie, liści laurowy, ziarenka pieprzu oraz chili. Wlewamy sos pomidorowy, soczewicę, kaszę pęczak oraz cebulę z czosnkiem. Gotujemy do miękkości kaszy pęczak i soczewicy. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i gotujemy zupę do chwili kiedy marchewka będzie lekko miękka.Dosalamy zupę jeżeli bulion nie był słony.

Przprawy używamy wedle własnego uznania.

soczewica_peczak

 

 

Related Posts

Add Comment