Zupa porowa z kaszą jaglaną



 

Zupa porowa z kaszą jaglaną

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem imbiru i czosnku. W sam raz na zimowe dni.

Składniki:

  • 150 g pora (biała część)
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 1 cm świeżego imbiru
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • sól, pieprz jeżeli bulion jest niesolony
  • 30 g kaszy jaglanej (ok. 1/4 szklanki)
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej. Dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora. Przesmażamy razem z czosnkiem i imbirem ok 5 minut. Czosnek siekamy w plasterki a imbir podsmażam w jednym kawałku. Marchewkę kroimy w kostkę.

Do podsmażonego pora, czosnku i imbiru dajemy marchewkę, kaszę jaglaną, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 15 minut do miękkości kaszy. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.

zupa_porowa

Related Posts

One Response

Add Comment