Zupa meksykańska z kaszą jaglaną



zupa_meksykanska_kasza_jaglana

Zupa meksykańska z kaszą jaglaną

Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa meksykańska. Na ogół po niedzielnym rosole zwykle jest pomidorowa. Jednak tym razem postanowiłam na bazie bulionu ugotować bardziej treściwą zupę. Dodatek papryczki chili sprawia, że zupa rozgrzeje nas w zimowe dni.

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowo – wołowego (najczęściej wykorzystuję „niedzielny rosół”)
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki fasoli białej
  • ok. 200 g ugotowanej wołowiny (ta która zostanie z „niedzielnego rosołu”)
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • czerwona słodka papryka w proszku

Wykonanie:

Rozgrzewamy w garnku bulion. Na patelnię wlewamy olej ok 2 łyżek i podsmażamy delikatnie czerwoną cebulę. Dodajemy posiekany w plasterki czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy ok. 1 minuty. Dokładamy paprykę pokrojoną w średnią kostkę oraz pokrojone również w kostkę wołowinę.. Smażymy ok 5 min na sam koniec dodajemy słodką paprykę w proszku.. Całość z patelni przekładamy do garnka z bulionem. Dosypujemy kaszę jaglaną i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy fasolę czerwoną i białą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do smaku można posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

kasza_jaglana_zupa_meksykanska

Related Posts

One Response

Add Comment