Wigilijna kasza jęczmienna z suszkami



kasza_jeczmienna_suszki

Wigilijna kasza jęczmienna z suszkami

Składniki dla dwóch osób:

  • ok 8 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 400 ml wody
  • 2 suszone gruszki, kilka suszonych śliwek, suszone jabłka
  • miód
  • wanilia

Wykonanie:

Kroimy suszki w kostkę. Do garnczka wlewamy wodę, solimy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę jęczmienna, dajemy ok 1 cm laski wanilli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. Następnie dodajemy pokrojone suszki i gotujemy kolejne 10 min. Należy sprawdzać stan wody, ewentualnie dolać trochę wody. Na sam koniec słodzimy miodem lub cukrem.

Na koniec garnczek z pokrywką owijamy kocem i dajemy w pościel. Kasza wtedy będzie długo utrzymywała ciepło, kasza jeżeli jest woda fajnie ją wchłonie i nabierze lepszego aromatu suszek. To oczywiście sposób mojej mamy:)

kasza_jeczmienna_suszki1

Related Posts

Add Comment