Wegetariańskie curry z kaszą jaglaną, dynią i fasolką



Przepis na wegetariańskie curry:

  • 150 g malutkich ziemniaków
  • 120 g fasolki szparagowej zielonej
  • 100 g świeżego ananasa
  • 100 g dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta ostrej papryki
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • oliwa

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę dajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy kolejno przyprawy i podsmażamy dalej ok 1 min. Wlewamy mleczko kokosowe i wodę, dodajemy wyszorowane całe ziemniaczki. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20 minut. 

Dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i fasolkę. Gotujemy do miękkości dyni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę ananasa i kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy i przykrywamy.

 

Posypujemy natką pietruszki lub kolendrą.

Kaszomania. Wegetariańskie curry z kaszą jaglaną

Kaszomania. Wegetariańskie curry z kaszą jaglaną

Related Posts

3 komentarze

Add Comment