Szarlotka z kaszą jęczmienną



Bardzo prosty i smaczny przepis. Jedynie co wymaga czasu to 70 minut pieczenia a czynności przygotowawcze zajmują tylko chwilę. Placek nazwałam szarlotką ponieważ zapach jaki unosił sie w trakcie pieczenia przypominał mi szarlotkę. Może to za sprawą jabłek albo cynamonu. W każdym razie w domu pięknie pachniało.

 

Szarlotka z kaszą jęczmienną

Składniki na keksówkę:

  • 200 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 1000 g obranych jabłek szara reneta
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • rodzynki i żurawina po 1 łyżce

Wykonanie:

Rozgrzewamy pikarnik do 180 stopni. Kiedy piekarnik nam się nagrzewa ścieramy jabłka na dużych oczkach, dodajemy kaszę jęczmienną, miód, cynamon, rodzynki oraz żurawinę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 70 minut w temp. 180 stopni.

DSC_0061DSC_0063

 

Related Posts

3 komentarze

Add Comment