Szarlotka sypana



Szarlotka sypana

Składniki na tortowniecę 24 cm:

  • 210 g kaszy manny (1 szklanka)
  • 180 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek szara reneta
  • zmrożone masło

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ścieramy na grubych oczkach. Jabłka doprawiamy cynamonem.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 masy suchej, na to nakładamy połowę jabłek. Następnie przysypujemy kolejną częścią masy suchej, nakładamy jabłka i zasypujemy ostatnią częścią suchej masy. Na wierzch ciasta dajemy starte masło.

Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

 

Related Posts

Add Comment