Soczewica z wołowiną i kaszą jaglaną



kasza_jaglana_soczewica_wolowina

Soczewica z wołowiną i kaszą jaglaną

Składniki dla 2 osób

  • 250 g wołowiny
  • pół pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • szczypta cynamonu
  • plasterek imbiru
  • 500 ml wody
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • pół szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w małe kwadraty wołowinę, podsmażamy. Dokładamy pora pokrojonego w paski i ceblę pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy chwilę. Dajemy imbir i cynamon oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny (ok. 1 godziny)
Następnie dodajemy soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora i przecier pomidorowy. Gotujemy znowu pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną.

Na sam koniec potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną i posypane natką pietruszki.

soczewica_wolowina_kasza_jaglana

Related Posts

Add Comment