Sałatka z kaszy gryczanej i dyni



Sałatka z kaszy gryczanej i dyni

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy gryczanej ziarno
  • 200 g dyni
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 70 g sera feta
  • pół czerwonej cebuli
  • kilka włoskich orzechów

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok 15 minut w temp. 180 stopni. Kurczaka kroimy w kostkę podsmażamy na patelni. Orzechy podprażamy na suchej patelni.

Przed wymieszaniem składników kasza, dynia i kurczak mają być zimne. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Do małego słoiczka dajemy składniki sosu czyli oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy sos.

Sałatkę wykładamy na talerz, polewamy sosem.

kasza_gryczana_ciecierzyca

 

Źródło przepisu tutaj

Add Comment