Placuszki z kaszy gryczanej i cukini



 

Placki z kaszy gryczanej i cukinii

Składniki na 12 szt:

  • 80 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 170 g zielonej cukinii (1 mała cukinia)
  • 70 g kwaśnej śmietany 18%
  •  1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • ok 60 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cukinie myjemy kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (można w Thermomix czas 20s/obr.4). Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy drobno.

W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz mąki.

Mieszamy dokładnie składniki i dodajemy po łyżce mąki tak aby ciasto nie było zbyt gęste. Ciasto powinno być lekko zwarte.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placki. Placki podajemy ze śmietaną.

Przepis na placki wg Karola Okrasy

kasza_gryczana_placki

Related Posts

One Response

Add Comment