Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Składniki na 12 szt:
- 80 g kaszy gryczanej palonej
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 170 g zielonej cukinii (1 mała cukinia)
- 70 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- ok 60 g mąki pszennej
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cukinie myjemy kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (można w Thermomix czas 20s/obr.4). Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki kroimy drobno.
W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz mąki.
Mieszamy dokładnie składniki i dodajemy po łyżce mąki tak aby ciasto nie było zbyt gęste. Ciasto powinno być lekko zwarte.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placki. Placki podajemy ze śmietaną.
Przepis na placki wg Karola Okrasy
świetna propozycja na lekki lunch! 🙂