Pierogi z kaszą jaglaną i serem białym



Byłam ciekawa tego smaku. Pierogi te robiły nasze babcie na specjalne okazje. Potem kasza jaglana odeszła w zapomnienie i teraz na szczęście wróciła do łask bo pierogi są pyszne. Są bardzo delikatne. Do ciasta pierogowego dodałam domową mąkę jaglaną. Smakują wyśmienicie podane z podsmażonym boczkiem.

Pierogi z kaszą jaglaną

Składniki na 40 pierogów:

Ciasto:

  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • sól

Farsz:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka sera białego
  • sól
  • pieprz
  • cebulka podsmażona na maśle

Wykonanie przepisu na pierogi z kaszą jaglaną:

Obie mąki mieszamy, dodajemy jajko, wodę, sól i wyrabiamy ciasto. Wszystkie skłądniki na farsz mieszamy dokładnie tak aby tworzyły gładką masę. Można zmikować.

Ciasto wałkujemy i wycinamy kułka. Na środek kółka dajemy łyżkę farszu, zlepiamy.

Pierogi wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy polane masłem lub z podsmażonym boczkiem.

 

Related Posts

2 komentarze

Add Comment