Pieczona jaglanka z gruszkami



Kaszomania. Pomysły na dania z kasz.

Kasza jaglana przepisy.

Pieczona jaglanka z gruszkami

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g płatków jaglanych
  • 250 g mleka
  • 30 g masła orzechowego
  • 20 g pokruszonych orzeszków ziemnych niesolonych
  • 30 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 gruszka
  • 3 goździki

Kaszomania. Pomysły na dania z kasz. Pieczona jaglanka.

Wykonanie:

Do naczynia garnka wlewamy mleko. Dodajemy jajka, miód, masło orzechowe. Mieszamydokładnie.

Następnie dodajemy orzeszki i płatki jaglane. Mieszamy.

Foremkę do zapiekania smarujemy masłem, gruszkę obieramy i kroimy w plastry.

Masę z garnka przelewamy do foremki. Na wierzch układamy pokrojone gruszki, goździki i posypujemy orzeszkami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni/25 minut.

Jaglanka smakuje na ciepło jak i na zimno.Jest idealnym posiłkiem na drugie śniadanie.

Można polać ją sosem waniliowym lub jogurtem.

Related Posts

Add Comment