Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami



Kasza gryczana przepisy. Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Składniki na krucho-drożdżowe ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g bardzo gęstej śmietany 18%
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 20 g oleju
  • jajko
  • sól, pieprz, majeranek (do smaku)

Kasza gryczana przepisy. Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Wykonanie ciasta:

W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do miski dajemy pozostałe składniki i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Czas wyrabiania ok. 5 min. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.

Wykonanie farszu:

Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Obieramy pieczarki i cebulę. Kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula lekko zmięknie dodajemy pieczarki. Podsmażamy do czasu aż odparuje woda.

Pod koniec dosypujemy sól, pieprz i majeranek.  Pieczarki z cebulą  pozostawiamy  do wystudzenia. 

Następnie dodajemy kaszę gryczaną, doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodatkowo dać 2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki. Mieszamy.

Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.

Wykonanie pasztecików:

Ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na 2 części. Na każdą część wzdłuż szerszego boku nakładamy farsz. Zwijamy ciasto w rulon. Z rulonu wycinamy paszteciki. 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy na blasze. 

Paszteciki smarujemy białkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka (białko zostało nam z ciasta). Posypujemy sezamem. 

Paszteciki wkładamy bez wyrastania do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia się pasztecików ok. 15 min.

Related Posts

Add Comment