Paski wołowiny z kaszą jęczmienną



Bardzo lubię dania gdzie wszystko jest razem wymieszame i zapieczone w jednym naczyniu. Smaki mają okazję przesiąknąć sobą co wpływa na jakość dania. Dzisiaj paski wołowiny z kaszą jęczmienną. Proste i łatwe do przygotowania danie a dodatek musztardy sprawi, że to danie was zachwyci.

kasza_jeczmienna_wolowina

 

Paski wołowiny z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • olej
  • 500 g wołowiny
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 150 g śmietany
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej średniej

Wykonanie przepisu na paski wołowiny z kaszą jęczmienną:

Gotujemy kaszę jęczmienną. Wołowinę kroimy na cienkie paski, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy pokrojoną w paski wołowinę. Kiedy wołowina puści sok i lekko nam się podsmaży wrzucamy pieczarki i je obsmażamy. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę (jeżeli jest zbyt gęsta rozprowadzamy ją małą ilością wody) i ponownie dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 3 minut doprawiając solą i pieprzem.

Na patelnię dokładamy kaszę, mieszamy dokładnie i całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.

Podawać od razu z piekarnika aby kasza nie wchłoneła nam całego sosu.

wolowina_kasza_jeczmienna

Related Posts

Add Comment