Marokańska sałatka z kaszy jaglanej i ciecierzycy



kasza_jaglana_ciecierzycaMarokańska sałatka z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Składniki na marokańską sałatkę z kaszy jaglanej i ciecierzycy:

  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • ok. pół  szklanki ugotowanej ciecierzycy

    Sos:

     

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól, pieprz do smaku

Wykonanie marokańskiej sałatki z ciecierzycą i kaszą jaglaną:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem pozostawiamy na ok. 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach.

Kaszę, ciecierzycę oraz pozostałe składniki mieszamy ze sobą.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i polewamy sałatkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki aby wszyskie składniki przeszły aromatem sosu.

ciecierzyca_kasza_jaglana

 

 

Related Posts

3 komentarze

Add Comment