Kutia z kaszą pęczak



Kasza pęczak przepisy. Kutia z kaszą pęczak.

Składniki:

  • 200 kaszy pęczak
  • 800 g wody
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 250 g maku niebieskiego
  • 350 g mleka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g miodu
Kasza pęczak przepisy. Kutia z kaszą pęczak.

Wykonanie:

Orzechy i migdały kroimy na drobne kawałki.

Mak mielimy (mak można zblendowac lub utrzeć w makutrze)

Do garnka z grubym dnem przekładamy mak, dodajemy mleko, rodzynki oraz miód. Gotujemy ok 12 minut.

Dodajemy  migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Mieszamy. Masę makową przekładamy do miski.

Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Kaszę mieszamy z masą makową. Kutię pozostawiamy do wystudzenia.

Related Posts

Add Comment