Krupnik



 

Krupnik

Składniki:

  • 2 litry wywaru z kości wieprzowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera
  • 2 ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej średniej
  • 2 ziarenka pieprzu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól  do smaku

Wykonanie:

Do 2 litrów wody dajemy np. żeberka wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie i 2 ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby. Gotujemy ok 1 godziny.W tym czasie część wody odparuje więc pod koniec gotowania należy uzupełnić zimną wodą wywar i zagotować. Wyciągamy żeberka i do wywaru dajemy pokrojone w kostkę warzywa oprócz cebuli. Cebulę ja zawsze podpalam nad palnikiem i całą umieszczam w garnku. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy kaszę jęczmienną średnią i gotuję do miękkości kaszy.

krupnik_kasza_jęczmienna

Related Posts

Add Comment