Kotlety z twarogu, kaszy jaglanej z karmelizowaną gruszką



Składniki:

  • 100 g tłustego sera białego
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 laski wanilii
  • 1 gruszka

Wykonanie:

Do miski dajemy ser biały, kaszę jaglaną i jajko. Mieszamy do połączenia się składników. Z masy formujemy kotleciki. U mnie wyszło 5 sztuk. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z dwóch stron. Kotleciki łatwo się formują jednak należy uważać przy smażenia ponieważ łatwo się rozwalają przy przekręcaniu na drugą stronę.

Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy ziarenka wanilii. Kiedy cukier nabierze brązowego koloru dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.

Kotleciki podajemy polane karmelizowaną gruszką.

SONY DSC

Related Posts

2 Comments

Add Comment