Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora



Składniki:

  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 3/4 szklanki)
  • 250 g kalafiora
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • bułka tarta i otręby pszenne do obtoczenia
  • 1 jajko

Wykonanie:

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyciągamy z wody i pozostawiamy do odcieknięcia. Ważne jest to aby kalafiora pozbawić jak najwięcej wody – kotleciki będą wtedy łatwiej się formować 

Do naczynia dajemy kaszę jaglaną, kalafiora, pieprz, curry i mieszamy mikserem ( ja zrobiłam to Thermomixem) Możemy dosolić kotlety.

Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w panierce czyli w bułce wymieszanej z otrębami i jajku. Z podanych proporcji wyszło mi 5 kotletów. Smażymy na rumiano z obydwu stron.

Kaszomania. Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.

Kaszomania. Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.

Related Posts

Add Comment