Kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku



Dwa główne składniki czyli kasza gryczana i szpinak. Do tego tarty parmezan, który pod wpływem ciepła delikatnie rozpuszcza się scalając kotleciki.

 

kasza_gryczana_szpinak

Kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku

Składniki na kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 160 g mrożonego szpinaku
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa

Wykonanie przepisu na  kotlety z kaszy gryczanej i szpinaku:

Kaszę wcześniej gotujemy na sypko. Szpinak rozmrażamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Dodajemy czosnek i rozmrożony szpinak razem z wodą. Odparowywujemy wodę i kiedy na patelni nie będzie wody dajemy 1 łyżkę śmietany, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Dokladnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

W naczyniu mieszamy kaszę gryczaną, szpinak oraz parmezan. Doprawiamy do smaku. Konsystencja powinna być taka aby spokojnie można było uformować kotlety. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne można dodać bułkę tartą.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez ok 15 minut.

kotleciki_kasza_gryczana_szpinakszpinak_kasza_gryczana

Related Posts

One Response

Add Comment