Kotlety z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem



Kotlety z dynią, kaszą jaglaną i szpinakiem Kaszomania

Składniki na 4 kotlety:

  • 80 g surowej  kaszy jaglanej
  • 300 g  surowej dyni (waga nieobranej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1  cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego  imbiru
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko ( w zależności od konsystencji kotletów)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • bułka tarta
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. 

Kaszę zostawiamy do przestygnięcia.

Dynię ścieramy na tarce na dużych oczkach lub używamy robota kuchennego (w moim przypadku Thermomix obroty 5)

Dynię przekładamy do osobnego naczynia.

Cebulę kroimy na drobną kostkę, również imbir i czosnek.

Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i dodajemy cebulę, czosne i imbir. Podsmażamy.

 

Dodajemy dynię i podsmażamy ok. 3 minut.

Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie osuszony szpinak mieszamy i czekamy jak szpinak zwiędnie.

Całość miksujemy ale na wolnych obrotach tak aby nie zrobić papki.

Dodajemy kaszę jaglaną, 2 łyżki bułki tartej i ponownie miksujemy Możemy dodać jajko jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić. U mnie nie było potrzeby.

Z powstałej masy formujemy 4 duże kotlety i obtaczamy w bułce tartej z każdej strony. Następnie pieczemy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.

kotlety_dyniowe

Related Posts

Add Comment