Kluski śląskie z kaszy jaglanej



Moje dzieci uwielbiają kluski śląskie, tradycyjne na bazie samych ziemniaków. Tym razem chiałam sprawdzić czy zasmakują w mieszanym składzie. W sezonie zimowym staram się podawać dzieciom jak najwięcej kaszy jaglanej aby uniknąć wizyt u lekarza. Więc do składu dodałam kaszę jaglaną. Ziemniaki miałam z poprzedniego dnia z obiadu a kasza została mi ze śniadania. Do przepisu używamy puree ziemnaczane. Ziemniaki i kasza jaglana powinny być zimne. Dzieciom kluski smakowały więc spróbuje zmniejszać ilość ziemniaków w przepisie na rzecz kaszy jaglanej.

 

 Kluski z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • sól. pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

Wykonanie przepisu na kluski z kaszy jaglanej:

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką masę. Formujemy wałek i wycinamy male prostokąty. Kluski z kaszy jaglanej wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Ciasto może być klejące, jednak kiedy umieścimy je na stolnicy posypanej mąką ciasto będzie nam się łądnie formowało.

kluski_kasza_jaglana

kasza_jaglana_kluski

Related Posts

One Response

Add Comment