Kluski jaglane



Kluski jaglane

Składniki na 4 osoby:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2/3 szklanki suchej kaszy)
  • 200 g ser białego
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie przepisu na kluski jaglane:

Wszystkie składniki mieszałam w Thermomix, ciasto można oczywiście zmiksować i wymieszać mikserem. Kaszę jaglana i ser biały umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę aby nie było czuć ziarenek kaszy. Dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne ale lekko lepkie.

Stolnicę podsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta, formujemy wałek i odcinamy po kawałku.

Kluski wrzucamy na posolony wrzątek, mieszamy aby nie przywarły nam do dna i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch.

Podajemy z samym masłem lub z masłem i bułką tartą. Dla dorosłych proponuję sos grzybowy.

SONY DSC

Related Posts

Add Comment