Klopsiki z kaszy jaglanej, jarmużu i nasion chia



Przepis na klopsiki z kaszy jaglanej, jarmużu i nasion chia

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g liści jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła

Wykonanie przepisu na klopsiki z kaszy jaglanej, jarmużu i nasion chia:

Jarmuż myjemy, odrywamy grube łodygi, suszymy. Jarmuż siekamy na drobne kawałki.

Na patelni roztapiamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę podsmażamy i dodajemy jarmuż.

 Do blendera dajemy połowę porcji kaszy jaglanej, cebulę z jarmużem (część jarmużu odkładamy)

 Dodajemy wędzoną paprykę, sól i pieprz.

Miksujemy na gładką masę

Dodajemy pozostałą kaszę, jarmuż i nasiona chia. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia się składników 

Z masy formujemy klopsiki. Z podanych składników wychodzi 10 klopsików. Klopsiki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku 20 min temp. 180 stopni.

Kaszomania. Kasza jaglana. Klopsiki z kaszy jaglanej, jarmużu i nasion chia

Kaszomania. Kasza jaglana. Klopsiki z kaszy jaglanej, jarmużu i nasion chia

Related Posts

Add Comment