Kaszotto z marchewką i groszkiem



Jeżeli lubicie jak coś Wam chrupie w buzi to kaszotto jest dla Was. Chrupki groszek i marchewka powodują, że chce się jeść i jeść i jeść. … wracam do jedzenia.

 

Składniki na 4 osoby

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 200 g mrożonego groszku
  • pieprz
  • sól w zależności czy bulion mamy słony czy nie
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy i rozgrzewamy masło. Dajemy pokrojona w kostkę cebule. Podsmażamy. Dodajemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy tak aby tłuszcz obtoczył wszystkie ziarenka. Zalewamy połową bulionu zostawiamy do gotowania cały czas sprawdzając czy nie trzeba dolać bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion dajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i zalewamy pozostałym bulionem. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dajemy groszek i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały bulion.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

kaszotto_marchewka_groszek

Related Posts

Add Comment