Kasza pęczak z owocami morza



owoce_morza_kasza_peczak

Kasza pęczak z owocami morza

Do owoców morza nie mogłam przekonać się bardzo długo. Nawet nie chciałam ich skosztować. Na mój pierwszy raz postanowiłam zapisać się na warsztaty kulinarne, gdzie głównym tematem były właśnie ryby i owoce morza. Warsztaty te organizowała Agnieszka Sulikowska Radi finalistka Masterchefa. Na warsztatach przygotowywaliśmy 3 potrawy: koktajl z krewetek, zupę rybną oraz makaron z owocami morza.Wróciłam do domu zachwycona.  Następna przygoda z owocami morza czekała mnie na słonecznym Cyprze, gdzie nad brzegiem morza w uroczej kafejce zakochałam się w kalmarach. I z całą stanowczością mogę powiedzieć, że owoce morza już mi nie straszne i odliczam dni do wakacji, gdzie tym razem na słonecznej greckiej plaży będę się rozkoszować świeżą rybą lub krewetkami.

Tym razem przedstawiam wam mieszankę owoców morza a jakże jak nie z kaszą. Kasza pęczak jak najbardziej pasowała mi do tej potrawy.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy pęczak
  • owoce morza (kalmary, krewetki, omułki)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwy
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • chili w proszku

Wykonanie:

Kaszę pęczak ugotować na pół twardo. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, chwilę go podsmażamy. Dokładamy owoce morze i ok 3 minut podsmażamy. Dolewamy wino, przyprawiamy solą, pieprzem i chili i pomidorki koktajlowe.

Pomidorki powinny mieć ściągniętą skórkę ponieważ podczas gotowania i tak ta skórka zejdzie. Pomidorki kroimy na 4. Dosypujemy natkę pietruszki.

Gotujemy do czasu aż część dolanego wina wyparuje. Dodajemy wtedy kaszę pęczak, posypujemy jeszcze natką pietruszki i zostawiamy pod przykryciem do czasu aż kasza wchłonie nam część płynu.

kasza_peczak_owoce_morza

Related Posts

3 komentarze

Add Comment