Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem



 

Kasza jaglana z jabłkami

Składniki na kaszę jaglaną:

  • 80 g kaszy jaglanej
  • 220 g gorącej wody
  • 1 utarte jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon
Wykonanie:
Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Następnie dodajemy wtarte jabłko, mieszamy, przykrywamy garnczek i odstawiamy. Przed podaniem dodajemy miód i posypujemy kaszę cynamonem

Wykonanie Thermomix:

Do Thermomixa dajemy kaszę jaglaną i nastawiamy Thermomix na 2 min/obr1/temp 90 stopni. Następnie dolewamy gorącej wody i gotujemy czas 15 min/obr.1/temp. 100 stopni.

Międzyczasie ucieramy jabłko.

Na 2 minuty przed końcem gotowania nie wyłączając urządzenia dodajemy jabłka.

Ja dla dzieci aby dodać słodkości dodaję łyżkę miodu – wtedy czekam jak temperatura spadnie do 40 stopni i wtedy dodaję miód. Przed podaniem posypuję cynamonem.

Danie idealne jako poranny posiłek na ciepło ale również jako deser.

kasza_jaglana_jabłka

Related Posts

Add Comment