Kasza jaglana z grilowaną cukinią i jarmużem



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 liście jarmużu
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 4 łyżki uprażonych nasion słonecznika, dyni, sezamu, orzeszków pinii)

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie przepisu na kasza jaglana z grillowaną cukinią i jarmużem:

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni zalać szklanką wody. Posolić. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Następnie na patelnie dodajemy pokrojone liście jarmużu, ząbek czosnku oraz połowę przypraw. Zostawiamy pod przykryciem. 

Cukinię kroimy w talarki. Na talerz wlewamy oliwę i pozostałą część przypraw, mieszamy. Plastry cukinii solimy i pieprzymy. Obtaczamy w oliwie i grillujemy na patelni.

Cukinię, nasiona oraz kaszę z jarmużem mieszamy i polewamy sosem.

Kaszomania. Kasza jaglana z grilowaną cukinią i jarmużem.

Kaszomania. Kasza jaglana z grilowaną cukinią i jarmużem.

Related Posts

One Response

Add Comment