Kasza jaglana z dynią, pomarańczą i przyprawami korzennymi



Składniki na 2 porcje jaglanki:

  • 100 g dyni
  • 100 g wody 
  • 100 g mleczka kokosowego
  • kawałek kory cynamonu
  • ziarno kardamonu rozgniecione
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • miód
  • marynowany plaster pomarańczy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( gotujemy 10 min)

Wykonanie:

Dynię obieramy kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy mleko, wodę, dajemy przyprawy i gotujemy do miękkości dyni  10 min. Następnie wyciągamy cynamon i miksujemy na gładką masę. Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy ok 10 minut do zgęstnienia jaglanki. Podajemy polane miodem i plastrem marynowanej pomarańczy.

Przepis na marynowaną pomarańczę:

Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry. Do wody dajemy po pół łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, kilka goździków i 2 łyżki cukru trzcinowego. Dajemy do tej zaprawy plastry pomarańczy i gotujemy ok 5 min. Przelewamy do słoika zaprawę, układamy w niej pomarańcze i zostawiamy najlepiej na cały dzień i noc. Możemy zaprawę skomponować ze swoich ulubionych przypraw.

Kaszomania. Kasza jaglana z dynią

Kaszomania. Kasza jaglana z dynią

Related Posts

Add Comment