Kasza jaglana z buraczkami, serem i gruszką



Kasza jaglana z buraczkami, serem i gruszką

Składniki na 2 osoby:

  • 2 średnie buraki
  • 1 duża gruszka
  • pół opakowania sera feta
  • 2 garście rukoli
  • 40 g kaszy jaglanej ( 4 łyżki stołowe suchej kaszy)

Składniki na sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Buraki gotujemy w łupinach do miękkości (w zależności od wielkości buraków ok 1 godziny) Po ugotowaniu, obieramy i zimne buraki kroimy w cienkie plastry.

Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w grubą kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę tej samej wielkości co gruszka.

Kaszę jaglaną gotujemy.

Składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W głębokim naczyniu mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem. Zostawiamy na ok 30 minut aby wszystkie smaki przeszły się nawzajem.

 

kasza_jaglana_buraczki

Related Posts

One Response

Add Comment