Kasza jaglana po chińsku



kasza_jaglana_po_chinsku

Kasza jaglana po chińsku

Danie to pamiętam jeszcze z czasów studenckich, gdzie podsmażało się kurczaka, wrzucało chińskie warzywa i zajadało z ryżem lub makaronem. Smak tego dania był wspomnieniem fajnych czasów.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 350 g mieszanki chińskich warzyw
  • bulion drobiowy z przyprawą do dań chińskich
  • sól, chili

Wykonanie:

Kaszę gotujemy na sypko. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy kurczaka pokrojonego w paski. Dosypujemy mieszankę chińską, zalewamy bulionem do 1/2 patelni. Przyprawiamy do smaku przyprawą do dań chińskich. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i chili.  Można na sam koniec wrzucić kaszę, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić aż kasza przesiąknie aromatem.

kasza_jaglana_chinska

Related Posts

Add Comment