Kasza jaglana po bolońsku




kasza_jaglana_bolonski

Kasza jaglana po bolońsku

Do tego przepisu zainspirował mnie program Jamiego Olivera pt. „Przekręty Jamiego Olivera”. Jamie gotuje tam obłędnie aromatyczny sos boloński. Ponoć we Włoszech istnieje tyle przepisów na sos boloński co regionów. Tym razem sos boloński z dodatkiem boczku, suszonych pomidorów i rozmarynu. Całość zapieczona w piekarniku a zamiast makaronu spahgetti – kasza jaglana.

Składniki dla 4 osób:

  • oliwa
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 400 ml domowego sosu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 5-6 szt suszonych pomidorów w oliwie
  • kasza jaglana 1 szklanka
  • sól i pieprz
  • parmezan

Wykonanie:

W garnku lub naczyniu służącym do zapiekania rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Podsmażamy, dodajemy pokrojony rozmaryn i czosnek. Kiedy rozmaryn i czosnek zaczną wydzielać aromat dorzucamy cebulę pokrojona w kostkę oraz oregano. Mieszamy wszystko dokładnie i czekamy aż cebula nieco zmięknie.

Dodajemy mielone mięso, widelcem rozdrabniamy i dokładnie mieszamy. Mięso zalewamy czerwonym winem. Czekamy aż nieco płynu odparuje. Ponieważ mięso również puści swój sok.

Kiedy mięso zacznie się podsmażać dodajemy sos pomidorowy oraz pokrojone bardzo drobno suszone pomidory. Czekamy aż sos zacznie się gotować.

W miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naczynie z sosem przykrywamy papierem do pieczenia, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 godzinę.

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Dodajemy do sosu i mieszamy razem.

bolonski_kasza_jaglana
Zima  we Włoszech

Related Posts

Add Comment