Jaglany deserz daktylami, słonymi orzeszkami a,la snickers



Jaglany deser a,la snickers

Składniki na 4 osoby:

  • 100 g daktyli plus 100 g wody
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 600 g mleka (krowie lub roślinne)
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej rozpuszczonej

Wykonanie:

Daktyle – kilka godzin wcześniej zalewamy gorącą wodą (100 g wody) Daktyle z wodą miksujemy na gładką masę.

Mus daktylowy przelewamy z powrotem do naczynia w którym moczyły się daktyle.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Gotujemy kaszę do miękkości ok 20 minut.

Pod koniec gotowania wsypujemy cukier. Kaszę przykrywamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Kaszę jaglaną miksujemy na gładki mus.

Orzeszki ziemne lekko rozgniatamy.

Do słoiczków lub pucharków nakładamy warstwę kaszy jaglanej, daktyli, orzeszków ziemnych i znowu warstwę kaszy jaglanej i czekolady. Posypujemy jeszcze orzeszkami.

Kasza jaglana przepisy. Jaglany deser.

Kasza jaglana przepisy. Jaglany deser.

Related Posts

One Response

Add Comment