Jaglany clafoutis z wiśniami i migdałami



Bardzo lekkie ciasto. Obawiałam się jego konsystencji ponieważ jest prawie płynna ale po kilkudziesięciu minutach w piekarniku pięknię stężało i upiekło się. Dodatek wiśni sprawia, że ciasto jest lekko orzeźwiające. W oryginalnym przepisie dodaje się czereśnie z pestką. Pestka ta nadaje ciastu charakterystyczny posmaczek. Clafoutis można zrobić również z borówkami.

clafoutis_kasza_jaglana

 

Clafoutis z kaszą jaglaną, wiśniami i migdałami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 170 g mleka
  • pół słoika wiśni wydrylowanych
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie clafoutis z kaszą jaglaną, wiśniami i migdałami:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Im dłużej będziemy ubijać tym ciasto będzie bardziej puszyste i ładnie nam wyrośnie. Dodajemy kaszę, mąkę, mleko oraz ziarenka wanilii i miksujemy na gładką masę.

Masę wlewamy do naczynia wysmarowanego masłem. Wkładamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

kasza_jaglana_clafoutis

Related Posts

Add Comment