Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą



Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą

Składniki:

  • 150g kaszy jaglanej
  • 350 g wody
  • 40g suszonych borowików lub innych grzybów
  • 125g mozzarella kuleczki
  • natka pietruszki drobno pokrojna plus kilka listków do ozdoby)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Suszone grzyby miksujemy na mąkę. Zmiksowane grzyby zalewamy 350 g wody. Odstawiamy na 30 minut.

Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię i podprażamy.

Następnie wlewamy grzyby z wodą, dodajemy sól (wg. upodobań), oliwę i gotujemy ok. 20 minut

W tym czasie kuleczki mozarelli odsączamy z zalewy, lekko osuszamy. Mozarellę obtaczamy w oregano, dodajemy sól i pieprz.

Kaszę z grzybami odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej kaszy wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Na dłoń nakładamy kulkę kaszy jaglanej z grzybami i obtaczamy kaszą kulkę mozarelli. Delikatnie przekładamy do naczynia do zapiekania.

Tak przygotowane kulki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.

Kulki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kasza jaglana przepisy. Kulki jaglane nadziewane mozarellą.

Related Posts

Add Comment