Jaglane crumble ze śliwkami



Jaglane crumble ze śliwkami

Składniki na 4 słoiczki 280 ml:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 20 g orzechów włoskich
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 50 g płatków owsianych
  • 20 g miodu
  • 20 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 30 g zimnego masła

Wykonanie:

Ze śliwek wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Do miksera dajemy orzechy i miksujemy.

Orzechy przesypujemy do innego naczynia.

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy 15 minut.

Kaszę pozostawiamy do przestygnięcia.

Do zimnej kaszy, która została w naczyniu dajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem.

Do słoiczków dajemy pokrojone śliwki, na wierzch wykładamy posypkę.

Pieczemy w 180 stopniach – 30 minut.

Kasza jaglana przepisy. Jaglane crumble ze śliwkami.

Kasza jaglana przepisy. Jaglane crumble ze śliwkami.

Related Posts

Add Comment