Gulasz z kaszą gryczaną



Gulasz z kaszą gryczaną

Składniki na 4 osoby:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki mąki
  • kasza gryczana 1 szklanka

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Mięso zalewamy wodą do połowy, dajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek i wstawiamy do piekarnika na ok 2 godziny temp. 180 stopni.

Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną cebulę. Gotujemy na gazie. Dodajemy pozostałe przyprawy czyli paprykę, sól i pieprz do smaku gotujemy jeszcze ok 15 minut. Na sam koniec dajemy pół szklanki wody wymieszanej z 2 łyżkami mąki – zagęszczamy nasz gulasz.

Gotujemy kaszę. Gotujemy 2 szklanki wody, solimy i na wrzącą wodę wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotujemy ok 15 min (wg czasu na opakowaniu).

Kaszę podajemy z gulaszem i …..kiszonym ogórkiem. To nasz rodzinny ulubiony zestaw:)

kasza_gryczana_gulasz

Related Posts

Add Comment