Gulasz z dynia, ciecierzycą i kaszą jaglaną



Gulasz z dynia, ciecierzycą i kaszą jaglaną

Składniki na 2 porcje:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • mały bakłażan
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 125 ml wody
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 110 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1,2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1,2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

N patelni lub w garczku z grubym dnem  rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i papryczkę chili podsmażamy ok. 2 min.. Kroimy bakłażana i dynie w dużą kostkę. Na patelnię dodajemy bakłażana podsmażamy ok 3 min. Dodajemy dynię, kaszę jaglaną,przyprawy łącznie z solą. Zalewamy to sosem pomidorowym i wodą. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Na sam koniec dajemy ugotowaną ciecierzycę. Mieszamy. Odstawiamy.

gulasz_dyniowy_kasza_jaglana

Źródło przepisu: tutaj

Related Posts

Add Comment