Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej



Nie wiedziałam, że kasze można spożywać na surowo. Inspiracją do tego przepisu był wpis Dominiki z Masterchefa na gryczankę. W komentarzu nawet zadałam pytanie czy aby na pewno kasza na surowo. Kiedy dostałam odpowiedź twierdzącą postanowiłam zrobić. Smak kaszy gryczanej na słodko już znałam ale nie w takiej wersji. Tak jak należy, namoczyłam kaszę na noc i rano kaszę wypłukałam, dodałam ulubione składniki i zmiksowałam. Jak smakowało – znowu udane odkrycie kulinarne. Najlepsze w tym przepisie jest to, że gryczankę można robić na bardzo wiele sposobów – można dodać takie skłądniki, które lubimy lub mamy akurat w spiżarni czy lodówce. Gryczankę można spożywać i na ciepło w zimie jak i na zimno latem.

 

kasza_gryczana_ananas

 

Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej

Składniki na 1 porcję:

  • ok pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 80 g mleka migdałowego lub krowiego
  • kilka migdałów
  • 1 banan
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu
  • plaster ananasa

Wykonanie:

Kasze gryczaną przepłukujemy na sicie. Przekładamy do pojemnika, zalewamy wodą, dodajemy sok z limonki i zostawiamy na całą noc.

Rano kaszę dokładnie płukamy na sicie, przekładamy do blendera lub innego urządzenia np. Thermomix, dodajemy pozostałe składniki za wyjątkie ananasa, Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanki na wierzch dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.

Jeżeli chcemy ciepłą gryczankę to podgrzewamy mleko i miksujemy z ciepłym mlekiem.

Mniam. Serdecznie polecam.

gryczanka_ananasgryczanka

 

Related Posts

2 komentarze

Add Comment