Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami



 

 Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

Składniki na 6 gołąbków:

  • liście kapusty
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • masło klarowane

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu. Wcześniej podprażamy ją na suchej patelni. Na wrzącą wodę wrzucamy liście kapusty lub całą główkę. Nadmiar liści można wykorzystać później na łazanki lub pierogi z kapustą. Gotujemy kapustę.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podduszamy i potem podsmażamy aż z patelni wyparuje woda. Na patelnię dajemy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Na liścia dajemy farsz i zwijamy go. Na dno garnka dajemy liścia kapusty i na to układamy gołąbki. Podlewamy wodą, tak aby się liść kapusty nie przypalił i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Podajemy z sosem grzybowym.

golabki_kasza_jaglana

kasza_jaglana_grzyby

Related Posts

One Response

Add Comment