Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami



kasza_gryczana_golabki

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Moja mama gołąbki robi zawsze z kaszą jęczmienną i mięsem. Dlatego poniższy przepis to dla mnie nowość kulinarna. Ale bardzo miła ponieważ gołąbki okazały się bardzo dobre. Zapiekłam je w sosie pomidorowym ale można też gołąbki polać sosem grzybowym. I taką wersję zrobię na drugi raz.

Składniki na 8 sztuk:

  • 500 g kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • liście kapusty

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko ok 15 min. Przykrywamy i pozostawiamy w naczyniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem klarowanego masła. Pieczarki obieramy kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Pieczarki wraz z cebulą podsmażamy dopóki z pieczarek nie odparuje woda i się lekko podpieką. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki mieszamy z kaszą gryczaną, dorzucamy natkę pietruszki.

Liście kapusty gotujemy kilka minut. Wyciągamy na sito aby odciekła woda. Na zimne liście kapusty dajemy farsz i zawijamy.

Żaroodporne naczynie wykładamy liśćmi kapusty na to dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.

Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę.

Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

golabki_kasza_gryczana

Related Posts

One Response

Add Comment