Czekoladowe pralinki z kaszy jaglanej



Czekoladowe pralinki z kaszą jaglana bardzo fajna przekąska. Przeglądając prasę kobiecą znalazłam przepis na czekoladowe pralinki z serka mascarpone. U mnie zamiennikiem serka jest kasza jaglana, która wyśmienicie nadaje się do takich deserów jak np. Rafaello z kaszy jaglanej Bardzo fajnym dodatkiem jest również czekolada ze skórką pomarańczową.

Pralinki można obtaczać w orzechach, w wiórkach kokosowych lub zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie. Z podanej porcji wyszło mi 15 pralinek.

 pralinki_kasza_jaglanaCzekoladowe pralinki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
  • 1 łyżka miodu
  • orzechy do obtoczenia pralinek

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Do gorącej kaszy dajemy połamaną czekoladę, przykrywamy i czekamy aż się czekolada rozpuści. Dajemy łyżkę miodu i miksujemy wszystko na gładką masę.

Pozostawiamy aby masa nam wystygła. Zimną masę wstawiamy na ok. godziny do lodówki. Następnie formujemy rękami kulki, obtaczamy w orzechach i wkładamy do lodówki aby na dobre masa stężała.

Zamiast gorzkiej czekolady możemy dać mleczną wtedy pomińmy miód aby pralinki nie były za słodkie.

Pralinki można przygotować w Thermomix

kasza_jaglana_pralinki

Related Posts

Add Comment