Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i suszonymi pomidorami



Składniki na 2 cukinie:

  • 1 cebula
  • 10 cząstek suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g surowej kaszy jaglanej
  • 150 g piersi z indyka
  • kilka łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 cukinie
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kmin rzymski, suszone oregano
  • oliwa z chilli
  • kulka mozarelli
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Mielimy lub drobno kroimy mięso. Cebulę, suszone pomidory kroimy w małą kostkę

Cukinie kroimy na połówki i wykrawamy z nich miąższ, również drobniutko siekamy lub miksujemy

W tym czasie ugotować kaszę jaglaną na miękko. Rozgrzać piekarnik.

Cukinie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą z chilli lub oliwą z zalewy z suszonych pomidorów.

Cukinie dajemy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy ok 15 min w temp. 180 stopni.

Do naczynia z grubym dnem lub patelnię wlewamy oliwę z zalewy suszonych pomidorów, rozgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy wyciśnięty czosnek, miąższ z cukinii i ponownie podsmażamy ok. 5 minut. 

Dodajemy pokrojone suszone pomidory, mięso oraz kaszę jaglaną.

 Przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, papryką. Dokładnie mieszamy.

Na podpieczone cukinie wykładamy farsz. Na wierzch dajemy plastry mozarelli i zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180 stopni.

Podajemy z natką pietruszki.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i suszonymi pomidorami.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i suszonymi pomidorami.

Przepis dodaję do akcji:  Kasza niejedno ma imię i oblicze

 
Kasza niejedno ma imię i oblicze

Related Posts

One Response

Add Comment