Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, pieczarkami i papryką



Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 100 g kaszy gryczanej
  • garść uprażonych pestek słonecznika
  •  1/2 papryki czerwonej
  •  100 g pieczarek
  •  1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 łyżki przecieru pomidorowego
  •  oliwa
  •  papryka ostra w proszku
  • sól
  •  świeża natka pietruszki
  • starty parmezan

Wykonanie:

Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.

Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsamażamy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone: pieczarki, paprykę oraz miąższ z cukinii. Całość przykrywamy i dusimy ok 15 minut. 

Dodajemy kaszę gryczaną, przecier pomidorowy, pestki słonecznika i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze ok 2 minut.

Farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 40 min. Po wyciągnięciu posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Kaszomania. Cukinia nadziewana kaszą gryczaną.

Kaszomania. Cukinia nadziewana kaszą gryczaną.

Related Posts

Add Comment