Chleb z kaszą gryczaną



 

Chleb z kaszą gryczaną

Składniki na chleb z kaszą gryczaną:

  • 300 g wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g pestek słonecznika
  • 40 g nasion lnu
  • 50 g otrębów pszenicy
  • 150 g ugotowanej kaszy gryczanej

Wykonanie:

Do naczynia wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże oraz miód. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem kaszy gryczanej. Wyrabiając ciasto dodajemy po łyżce kaszy gryczanej. Ciasto wyrabiamy do momentu jak będzie nam odchodziło od ręki i kasza gryczana będzie dokładnie wymieszana.

Tak wyrobione ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia ok 30 minut, następnie przekładamy do podłużnej brytfanki (niekoniecznie musi być posmarowana tłuszczem) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wkładamy chlebek do pieczenia na ok 45 minut.

 

Metoda na Thermomix:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i miód i mieszamy jednoczenie podgrzewając czas 2 min/obr.2/temp. 37

Dodajemy następnie pozostałe składniki z wyjątkiem kaszy gryczanej, nastawiamy na wyrabianie ciasta czas 3 min/poz Thermomix/Interwał.

W trakcie wyrabiania dodajemy przez otwór kaszę gryczaną (ja zatrzymuje pracę Thermomixa, nastawiam wagę i w dodaję w 3 porcjach po 50 g).

Tak wyrobione ciasto zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia ok 30 minut, następnie przekładamy do podłużnej brytfanki (niekoniecznie musi być posmarowana tłuszczem) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Między czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wkładamy chlebek do pieczenia na ok 45 minut.

 

Related Posts

Add Comment