Chleb jęczmienny na zakwasie



jeczmienny_chleb

Chleb jęczmienny na zakwasie

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zaczyn musi być aktywny czyli wyciągnięty z lodówki i dokarmiony)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jęczmiennej –  przepis tutaj
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Do miski dajemy zaczyn z wodą, mąke i sól. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie kilka razy wyrabiamy ciasto. Miskę w tym czasie nacieramy tłuszczem. Ciasto odkładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy.

Wyrabianie ciasta:

1. Czas 2 minuty wyrabianie – odpoczynek 10 min

2. Czas 2 minuty wyrabianie odpoczynek 10 min

3. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 30 min

4. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 1 godzina

5. Czas 20 s wyrabianie odpoczynek 1 godzina

Z ciasta formujemy bochenek i odstawiamy na 15 minut. Umieszczamy ciasto w koszyczku do wyrastania, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 godzin.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Należy naparować piekarnik w tym celu do rozgrzanego piekarnika ja daję w keksówce gorącą wodę i wstawiam na kilka minut do piekarnika Na chlebie robimy nacięcie, przekładamy na blachę i pieczemy w tak naparowanym piekarniku ok. 40 minut.

 

chleb_jeczmienny

Przepis pochodzi z tej strony http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-jeczmienny

Related Posts

Add Comment