Chili con carne z kaszą jaglaną



chili_con_carne_kasza_jaglana

Chili con carne z kaszą jaglaną

Zima nas stosunkowo rozpieszcza i temperatury są dodatnie. Ale w sezonie zimowym chodzą za mną mocno rozgrzewające dania jak np. pikantna zupa z dyni doprawiona chilli i imbirem. Tak też zaplanowałam sobie dzisiejszy obiad aby był pikantny i rozgrzewający.

Składniki na chili con carne z kaszą jaglaną:

  • 25 dkg mielonej wołowiny
  • kasza jaglana ok 50 g suchej kaszy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu
  • 1 duża  czerwona papryka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Wykonanie chili con carne z kaszą jaglaną:

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy ją. Dokładamy pocięty czosnek i ok. 1 minuty jeszcze podsmażamy. Dodajemy mieloną wołowinę i dokładnie mieszamy aby mięso nie było zbite. Mięso puści sok więc smażymy dopóki nie wyparuje ten sok. Następnie dolewamy bulion i pomidory z puszki. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili, kaszę jaglaną. Przyprawiamy oregano, kminem oraz pieprzem cayenne*. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy ilość sosu w potrawie ponieważ kasza część sosu nam wchłonie. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy bulionu, przykrywamy i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Na sam koniec doprawiamy solą. Chili con carne pozostawiamy pod przykryciem.

Danie to należy do dań jednogarnkowych. Dla kontrastu można chili con carne można podać z łyżką gęstego jogurtu i posypać natką pietruszki lub kolendry.

*po dodaniu pieprzu cavenne potrawa będzie naprawdę ostra

kasza_jaglana_chili_con_carne

Related Posts

Add Comment