Burgery z buraka i kaszy jaglanej



Do tej pory wydawało mi się, że dobre burgery muszą być koniecznie z mięsa i to z wołowiny. Do momentu jak ugotowałam za dużo buraków do koktajlu z kaszy jaglanej i buraków. Zaczełam szukać, myśleć jak wykorzystać nadwyżkę buraków i żeby nie była to sałatka:) Wybór padł na buraczane burgery. Burgery te znakomicie zastępują tradycyjne mięsne burgery. Dla podkręcenia smaku koniecznie podajcie je z kiełkami rzodkiewki.

burger_kasza_buraki

Burger z buraków i kaszy jaglanej

Składniki na 4 burgery z buraków i kaszy jaglanej:

  • 4 małe buraki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika
  • 1 mała czerwona cebulka drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki mąki w zależnosci od konsystencji

Wykonanie burgerów z buraków i kaszy jaglanej:

Buraki ścieramy na tarce lub miksujemy np. w Thermomix. Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki w zależności od konsystencji możemy dodać więcej mąki lub bułki tartej i formujemy burgery.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni, układamy na blaszcze burgery i pieczemy ok. 30 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony.

Pod koniec pieczenia można włożyć przekrojne bułki na pół aby też się podpiekły.

Burgera podajemy w bułce z dodatkiem ulubionego sosu, papryki żółtej i obowiązkowo kiełkami rzodkiewki.

 kasza_jaglana_burger

Related Posts

One Response

Add Comment