Po wcześniejszych doświadczeniach smakowych z budyniem z kaszy jaglanej pora na budyń z kaszy gryczanej. Będziecie mile zaskoczeni smakiem tego budyniu.
Budyń czekoladowy z kaszy gryczanej
Składniki na 2 porcje:
- pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 400 ml mleka
- 5 daktyli
- pół banana
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie przepisu budyń czekoladowy z kaszy gryczanej:
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kaszę gryczaną, daktyle i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min (należy uważać aby mleko nam nie wykipiało).
Pod sam koniec gotowania dokładamy czekoladę oraz pokrojonego banana. Przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masę dokładnie blendujemy, jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy mleka.
świetny budyń!!
Ciekawy pomysł 🙂